Αναγνώστες

Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Διδασκαλία - Εκπαίδευση καναρινιών φωνής Timbrados


ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΝΑΡΙΝΙΩΝ

Υπάρχουν τρείς διαγωνιζόμενες κατηγορίες καναρινιών που είναι αναγνωρισμένες από την Διεθνή Ορνιθολογική Ομοσπονδία (C.O.M.):
Α: Φωνής
Β: Χρώματος
Γ: Τύπου  

Συνήθως, κατά τα τέλη Σεπτεμβρίου (ίσως και τις πρώτες μέρες του Οκτώβρη) ολοκληρώνεται και η πτερόρροια (σε νέα και ενήλικα  πουλιά). Κατά τη φάση αυτή τα νεαρά Timbrados βιώνουν μια «μετάβαση» θα λέγαμε, από την παιδική ηλικία μεταβαίνουν στην σχεδόν ενήλικη ζωή. Τα Timbrados μας αρχίζουν να γίνονται σιγά-σιγά κανονικά πουλιά (σαν ενήλικα), τόσο στην εμφάνιση αφού τα νέα τους λαμπερά πούπουλα έχουν εμφανισθεί όσο και στην συμπεριφορά αφού αρχίζουν να «κορδώνονται» σαν ενήλικα αρσενικά, αλλά και οργανικά (φυσικά ακόμα αναπτύσσονται).
Το τραγούδι των νεαρών πουλιών, μέρα με τη μέρα αρχίζει να ολοκληρώνεται, δηλαδή αποκαλύπτονται οι μεταλλικές του νότες, η φωνή του δυναμώνει και καθημερινά ξεδιπλώνει το ταλέντο του αυτό για το οποίο του έχει αποδοθεί ο χαρακτηρισμός του «Ισπανού Τενόρου».
Αυτό το μήνα λοιπόν, οι εκτροφείς των Timbrados και κυρίως όσοι ασχολούνται με την εκπαίδευση των καναρινιών φωνής, εγκλωβίζουν τα νεαρά πουλιά. Όταν λέμε "εγκλωβισμό" εννοούμε την μεταφορά των νεαρών αρσενικών Timbrados από τις κλούβες πτήσης (που βρίσκονταν από τη μέρα του απογαλακτισμού τους) στα ατομικά κλουβιά τους, στα οποία και θα εκπαιδευτούν για το υπόλοιπο διάστημα μέχρι κα τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό. Να πούμε εδώ ότι πολλοί εκτροφείς επιλέγουν ως μήνα εγκλωβισμού και τα μέσα Σεπτέμβρη. 
Όσοι εκτροφείς διαθέτουν αρκετό εξοπλισμό και χώρο, τον εγκλωβισμό των κάνουν σταδιακά, δηλαδή μεταφέρουν αρχικά τα νεαρά Timbrados σε ατομικά (ευρύχωρα) κλουβιά περίπου των 30cm και στη συνέχεια σε αυτά των διαγωνισμών. Αυτό το κάνουν διότι θεωρούν ότι έτσι το πουλί στρεσάρετε λιγότερο και προσαρμόζεται καλύτερα στις νέες συνθήκες περιορισμένου χώρου.
Προσωπικά, για τον εγκλωβισμό χρησιμοποιώ τα κλουβιά διαγωνισμού τύπου Valenciana, αλλά όλα τα κλουβιά διαγωνισμού καναρινιών φωνής (τύπου Sevillana και Malinois) κάνουν για την διαδικασία της εκπαίδευσης (και του διαγωνισμού ανάλογα τους κανονισμούς των συλλόγων). Οι διεθνείς κανονισμοί θέλουν όλα τα κλουβιά αυτά να έχουν τις ίδιες διαστάσεις (απλά διαφέρουν σε σχέδιο και λειτουργικότητα).

Τα κλουβιά διαγωνισμού καναρινιών φωνής, είναι μικρά ώστε τα Timbrados να συγκεντρώνονται στην διδασκαλία-εκπαίδευση και να μην αποσπούνται. Επίσης, οριοθετούν καλύτερα το χώρο τους, τραγουδώντας για να δηλώσουν την κυριαρχία τους έναντι των άλλων αρσενικών. Θεωρητικά αυτό μπορεί να μη μας αρέσει, να στριμώχνουμε ένα πουλί σε μικρό χώρο, αλλά αυτό θα διαρκέσει μόνο μερικές μέρες, δε θα μείνει εκεί για πάντα.
Θα πρέπει να τονιστεί, ότι είναι σημαντικό να έχει ολοκληρωθεί η πτερόρροια των Timbrados  και μετά να τα εγκλωβίσουμε, αν δεν έχει ολοκληρωθεί τότε που έχουμε προγραμματίσει τότε περιμένουμε λίγο. Αυτό γίνεται γιατί αν βάλουμε τα Timbrados στα ατομικά κλουβιά πριν, το τραγούδι τους δεν έχει αναπτυχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό, με κίνδυνο να παραμείνει φτωχό σαν ρεπερτόριο. Ένας δείκτης για το αν είναι έτοιμα τα πουλιά για εγκλωβισμό ίσως είναι όταν αρχίζουμε να βλέπουμε μάχες μεταξύ αρσενικών (εκδήλωση κυρίαρχης συμπεριφοράς) μέσα στις κλούβες πτήσης. Αυτή είναι και η στιγμή όπου αρχίζουν να αυξάνονται τα επίπεδα τεστοστερόνης στα Timbrados μας. 
Η διαδικασία του εγκλωβισμού, γίνεται απόγευμα λίγο πριν νυχτώσει, αφού έχουμε έτοιμα τα κλουβιά καθαρά και απολυμασμένα και είναι η εξής: 

α) κάνουμε ένα αρχικό πλάνο για το πώς θα βάλουμε τα πουλιά ανά ομάδες των τεσσάρων, τις λεγόμενες τετράδες (έτσι παρουσιάζονται στον κριτή ανά 4, το λεγόμενο σταμ), ένας καλός τρόπος για αρχή είναι να βάζουμε τα πουλιά ανά οικογένεια, φυσικά αυτό θα αλλάξει στη συνέχεια αφού θα γίνουν οι τελικοί συνδυασμοί, 
β) βάζουμε τα πουλιά στα κλουβιά αφού πρώτα τα ελέγχουμε να δούμε ότι είναι υγιή και προσωπικά τους κάνω και ένα ψεκασμό για ψείρες (προληπτικά), 
γ) τοποθετούμε εξωτερικά στα κλουβιά και σε σημείο ώστε να το βλέπουμε αυτοκόλλητα αμπελάκια με τον αριθμό δαχτυλιδιού των πουλιών, αυτό θα μας βοηθήσει από εδώ και πέρα όταν θα παρατηρούμε τα πουλιά και θα κρατάμε τις σημειώσεις μας, 
δ) βάζουμε την τετράδα με τέτοιο τρόπο ώστε τα πουλιά να βλέπονται όλα μεταξύ τους (σε ευθεία το ένα δίπλα στο άλλο) , αυτό λειτουργεί ως αγχολυτικό από το στρες που υποβάλλονται λόγω του εγκλωβισμού και διαρκεί 4-5 μέρες,
ε) δίνουμε φρέσκια τροφή, νερό και προσωπικά λίγο αβγοτροφή ώστε να τα να τα καλοπιάσω λίγο,
στ) τις επόμενες 2-3 μέρες είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να δούμε αν τα πουλιά πάνε καλά, μήπως κάποιο ασθένησε, ή παρουσίασε πτερόρροια από στρες. Αν κάποιο πουλί νοσήσει το μεταφέρουμε αμέσως σε κανονικό κλουβί. 
η) οι τετράδες μας τοποθετούνται  έτσι ώστε τα νεαρά Timbrados να βλέπουν τους δασκάλους, θεωρώ ότι έτσι θα είναι πιο εύκολη η διδασκαλία τους αφού και θα βλέπουν και θα ακούνε,
θ) για περίπου 45΄ της ώρας, κατά το ξημέρωμα και κατά  το σούρουπο μπορούμε όπως κάναμε και μέχρι τώρα να βάζουμε κάποιους καλούς ήχους Timbrado π.χ. με mp3. Αυτό, συναρτάται και με την γενικότερη μέθοδο διδασκαλίας-εκπαίδευσης που ακολουθεί ο κάθε εκτροφέας και που για την κάθε γραμμή Timbrado διαφέρει.
  Μετά τις πρώτες 4-5 μέρες του εγκλωβισμού, θα βάλουμε χωρίσματα (ή θα τοποθετήσουμε έτσι τα κλουβιά) ώστε τα Timbrados να μη βλέπονται μεταξύ τους, απλά θα ακούει το ένα το άλλο.

 Το πρώτο στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η γενετική. Το τραγούδι που εκφράζεται από τα αρσενικά πουλιά αρχίζει από τη γέννησή τους. Η σωματική διάπλαση τους λαμβάνει θέση με την γενικότερη ανάπτυξη του οργανισμού. Τα τραγούδια που ακούνε θα επηρεάσουν τα τραγούδια που θα τραγουδήσουν αργότερα. Αυτή η "λήψη" των τραγουδιών γίνεται ακουστικά, αλλά η πραγματική ακρόαση συμβαίνει στον εγκέφαλο.
Μια ορισμένη περιοχή του εγκεφάλου, το ''ανώτερο φωνητικό κέντρο'' γίνεται μεγαλύτερο, και η αύξηση αυτή συνεχίζεται έως ότου το πουλί είναι 7 - 8 μηνών,ίσως και παραπάνω. Η διεύρυνση αυτή γίνεται με την αύξηση της παραγωγής της τεστοστερόνης. Το μέγεθος αυτής της περιοχής του εγκεφάλου καθορίζει εάν το πουλί μπορεί να τραγουδήσει ένα ευρύ ή περιορισμένο ρεπερτόριο.

Το καναρίνι φωνής κληρονομεί τέσσερα (4) πολύ σημαντικά στοιχεία όσο αφορά το τραγούδι του:

1. Tην επιθυμία ή την προδιάθεση για να τραγουδήσει (ονομάζεται επίσης "ελευθερία του τραγουδιού").

2. Τα κληρονομικά προτερήματα που υπάρχουν γενικά στο αναπνευστικό σύστημα και από την λειτουργία του κάθε τμήματος αυτού δηλ.: το στόμα, τη γλώσσα τη σύριγγα, τις φωνητικές χορδές, το μυϊκό σύστημα που στηρίζει τις φωνητικές χορδές, οι πνεύμονες, οι αερόσακοι κλπ.

3. Τις νευρολογικές και ψυχολογικές συνιστώσες, συμπεριλαμβανομένων του ''ανώτερου φωνητικού κέντρου'' και την ικανότητα του πουλιού να μάθει να τραγουδάει το τραγούδι που ακούει από άλλα πουλιά (δασκάλους) δια μέσω της επανάληψης.

4. Ιδιαίτερα συστατικά μελωδίας (συγκεκριμένες περιόδους τραγουδιού, νότες, ρεπερτόριο) που είναι ξεχωριστά σε διαφορετικές γραμμές τραγουδιού.

Το Timbrado που θα συμμετέχει σε διαγωνισμούς έχει υποχρεωθεί σε αυστηρή προετοιμασία. Γενικώς το timbrado δεν είναι ένα πουλί που θα πρέπει να καλύπτεται ή να παραμένει στο σκοτάδι κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης του όπως το Waterslager. Μόνο όταν το νεαρό πουλί αναπτύξει το πλήρες τραγούδι του , μπορεί μέσα στο πλαίσιο προετοιμασίας να καλύπτεται και να ανοίγεται έτσι ώστε να αποδώσει τα μέγιστα στις συνθήκες του διαγωνισμού, όπως θα δούμε παρακάτω. Τα πουλιά πρέπει να συνηθίσουνε στην παρουσία του ανθρώπου, και πρέπει να τα πλησιάζουμε σταδιακά τόσο κοντά, όσο θα τα πλησιάσει ο κριτής κατά την διάρκεια του διαγωνισμού. Επίσης, μαθαίνουμε στα νεαρά πουλιά να τραγουδούν την στιγμή που έχουμε επιλέξει. Παρακάτω θα εξηγήσουμε τους τρόπους εκπαίδευσης.
Προγραμματισμός Διδασκαλίας – Εκπαίδευσης
- Διδασκαλία: Ξεκινά  από τη στιγμή του απογαλακτισμού, πολύ λένε από τη γέννηση ακόμα του πουλιού, και ολοκληρώνεται με την φάση της εκπαίδευση. Στη φάση αυτή το νεαρό πουλί  ακούει, αποστηθίζει, αποκωδικοποιεί τις νότες του ενήλικου Timbrados και προσπαθεί να τις αποδώσει. Από μικρά τα αρσενικά Timbrados σαλιαρίζουν όπως λέμε (δεν τραγουδούν νότες) και σιγά – σιγά μετά και την πτερόρροιά τους αρχίζουν να αποκαλύπτουν τις υπέροχες μεταλλικές τους νότες. Στο στάδιο αυτό της εκπαίδευσης περιλαμβάνεται και ο εγκλωβισμός των πουλιών που περιγράψαμε παραπάνω. Γενικά, το πιο σημαντικό διάστημα για την διδασκαλία, είναι οι πρώτοι 2 μήνες της ζωής των Timbrados και το στάδιο κοντά στο τέλος της πτερόρροιας. Στο στάδιο της διδασκαλίας (πλην της εκπαίδευσης) δεν απαιτείται κάποιος ιδιαίτερος φωτισμός (έλλειψη φωτός) όπως σε άλλες ράτσες π.χ. στα καναρίνια φωνής Malinois.
- Εκπαίδευση: Ξεκινά περίπου 3-4 εβδομάδες πριν το διαγωνισμό και είναι το στάδιο όπου τα Timbrados μαθαίνουν να τραγουδούν τη στιγμή που θέλουμε, ώστε όταν έρθει η ώρα του διαγωνισμού να αποδώσουν πλήρως το τραγούδι τους μπροστά στον κριτή που θα τα βαθμολογήσει για την απόδοσή τους. Το στάδιο αυτό απαιτεί σταδιακή εξοικειώσει των πουλιών σε συνθήκες έλλειψης φωτός.
Συνθήκες φωτισμού - αερισμού
Κατά τη φάση του εγκλωβισμού και έπειτα ο φωτισμός καλό είναι να μην είναι έντονος με απευθείας έκθεση στον ήλιο. Στη φάση της εκπαίδευσης και μόνο τότε θα γίνει η συσκότιση. Δηλαδή, τα νεαρά Timbrados  θα  μπουν σταδιακά σε συνθήκες έλλειψης φωτός, ώστε όταν θα έρχονται σε φωτεινό σημείο (προσομοίωση κρίσης διαγωνισμού) θα διεγείρονται και θα τραγουδούν. Αυτό το κάνουμε όπως είπαμε και παραπάνω ώστε να τα Timbrados να τραγουδήσουν μπροστά στον κριτή και διαρκεί περίπου 3-4 εβδομάδες.
Ένα άκρως σημαντικό στοιχείο το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα και στο τραγούδι των Timbrados είναι ο φρέσκος καθαρός αέρα. Δεν πρέπει τα πουλιά να είναι κλεισμένα σε κουτιά ή χώρους που δεν έχουν καλό αερισμό. Αρκετοί εκτροφείς μάλιστα χρησιμοποιούν και ιονιστές. Πολλές φορές ο κακός αερισμός ευθύνεται για κάποιες αρνητικές νότες. Στην φάση δε, της εκπαίδευσης η συσκότιση δεν πρέπει να γίνεται με ερμητικό κλείσιμο των πουλιών μέσα στις βαλίτσες μεταφοράς αλλά με σκούρα κουρτίνα ώστε να περνά ο αέρας άνετα, ενώ το σούρουπο και τη νύχτα θα πρέπει να είναι πλήρως ανοιχτή και να κλείνει μισή ώρα περίπου μετά την ανατολή, ώστε τα πουλιά να μπορούν να παίρνουν καθαρό αέρα και να μην χάνουν την αίσθηση της μέρας και της νύχτας.
Διατροφή στον εγκλωβισμό


Στη φάση του εγκλωβισμού (έχουμε αρχίσει σταδιακά βδομάδες νωρίτερα) θα πρέπει τα Timbrados να έχουν συγκεκριμένη διατροφή. Και αυτό, γιατί τα Timbrados παχαίνουν εύκολα ειδικά σε ένα μικρό κλουβί και δε το θέλουμε, γιατί επηρεάζει το τραγούδι του.
Προσωπικά, αραιώνω το μίγμασπόρων με αρκετό κεχρί (κυριαρχεί στο μίγμα 85%-90%) και περιορίζω αρκετά την αβγοτροφή, το αβγό, τα φρούτα και τα λαχανικά. Ένας άλλος λόγος που το κάνουμε αυτό, είναι γιατί δε θέλουμε το καναρίνι μας να "πυρώσει" (να έρθει σε αναπαραγωγική φάση), γιατί τότε το τραγούδι του θα «κολλάει», δε θα λέει όλο το ρεπερτόριο. Σταδιακά, η τροφή θα πρέπει να φτάσει το τελευταίο διάστημα, στο μίγμα το οποίο θα δοθεί στα Timbrados στο διαγωνισμό ώστε να μην τα ταλαιπωρήσουμε με απότομη αλλαγή.

Εκπαιδευτήρι πουλιών για καναρίνια - καρδερίνες - καρδερινοκάναρα  

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου