Αναγνώστες

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Η αγορά του καναρινιού

   Με την σκέψη στην άγνοια του «πρωτάρη», θα ήθελα να δώσω μερικές συμβουλές γύρο από την αγορά των φτερωτών μας φίλων, που πιθανά θα τον βοηθήσουν να μη κάνει μια αγορά που αντί για ευχαρίστηση, θα του προσθέσει προβλήματα και άγχος. 

Όπως και για τα υπόλοιπα ζώα, έτσι και για τα καναρίνια είναι καλύτερο να το αγοράσετε από κάποιον αφοσιωμένο εκτροφέα καθώς έτσι διασφαλίζετε ότι το καναρίνι θα είναι υγιές, έχει γεννηθεί και μεγαλώσει κάτω από σωστές συνθήκες και δεν αντιμετωπίζει προβλήματα.


Αν αποφασίσετε να αγοράσετε ένα καναρίνι  θα πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχουν 3 βασικές κατηγορίες καναρινιών.
1. Καναρίνια Τύπου (μέγεθος και σχήμα σώματος, παρουσιαστικό):
α) Με ίσιο πτέρωμα (Border, Gloster, Norwitch, Crest, Fife, Yorkshire, Lancashire, Lizard, Γερμανικά σκουφάτα)
β) Τα σγουρά ( Παρισιού, Πάδοβας, Βορά, Νότου, Φιορίνο, Γιγαντιαίο Ιταλίας, Ελβετίας)
γ) Τα καμπούρικα με ίσιο ή σγουρό πτέρωμα ( Βελγίου, Σκοτίας, Μονάχου, Ιαπωνίας, Βέρνης)
2. Καναρίνια χρώματος (πράσινα, κίτρινα, πορτοκαλί, κόκκινα, καφέ, άσπρα, γκρι και διάφορους άλλους συνδυασμούς)
3. Καναρίνια φωνής (Roller Harz, Waterslager Malinois, Timbrado, American Singer, Chopper Warbler)

Περισσότερα για τις ράτσες των καναρινιών μπορείτε να μάθετε στο blog μας. Αναπαραγωγικές ποικιλίες και ράτσες  

 Μην αγοράζετε ένα καναρίνι σε μια  ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ για  αγορές εποχή.
Α)  Δεν αγοράζουμε ποτέ κατά την διαρκεια της αλλαγής πτερώματος των πουλιών.Η εποχή αυτή είναι συνήθως, από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου ή έστω μέχρι το πρώτο 15νθήμερο του Σεπτέμβρη.
Β)  Αποφεύγουμε τις αγορές  μέσα στην αναπαραγωγική περίοδο .Φλεβάρης – Μαϊος . Τα πουλιά που υπάρχουν αυτή την εποχή προς διάθεσην σπάνια είναι απολύτως υγιή. Πιθανότατα υπάρχουν λόγοι που έμειναν εκτός αναπαραγωγής.

   Οι άνθρωποι κατά κύριο λόγο αγοράζουν καναρίνια λόγω της ικανότητάς τους να τραγουδούν. Όταν θέλετε να αγοράσετε ένα καναρίνι πρέπει να ξέρετε ποιο έχει τις περισσότερες πιθανότητες να τραγουδήσει. Ένα θηλυκό καναρίνι είναι λιγότερο πιθανό να τραγουδήσει σε σχέση με ένα αρσενικό, οπότε θα πρέπει να αγοράσετε κάποιο αρσενικό. Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν αρσενικά καναρίνια γιατί τα αρσενικά τραγουδάνε. Θα πρέπει να πάρετε ένα κλουβί για κάθε αρσενικό γιατί είναι πολύ εδαφικά και θα πολεμούν μεταξύ τους. Εάν δεν είναι σε περίοδο αναπαραγωγής μπορεί να παλέψουν με κάποιο θηλυκό. Κάποιο άνθρωποι προτιμούν τα θηλυκά γιατί είναι πιο κοινωνικά. Μπορείτε να βάλετε αρκετά θηλυκά μαζί σε ένα κλουβί.

   Είναι συνηθισμένο λάθος να αγοράσετε ένα μικρό σε ηλικία αρσενικό και μετά να ανακαλύψετε ότι είναι θηλυκό. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ήδη δεμένοι με το πτηνό και είναι διστακτικοί να το επιστρέψουν όταν ανακαλύψουν το λάθος τους. Επειδή τα αρσενικά είναι πιο ακριβά, ζητείστε γραπτή εγγύηση όταν το αγοράσετε, ειδικότερα όταν αγοράζετε από κάποια επιχείρηση. Εάν το πτηνό δεν τραγουδήσει μέσα σε δύο βδομάδες, επιστρέψτε το πίσω. Είτε ανταλλάξτε το με κάποιο αρσενικό που τραγουδάει, είτε πάρτε μερική αποζημίωση για την χαμηλότερη τιμή του θηλυκού.

  Παίρνοντας  το πουλάκι στο χέρι, έχουμε αμέσως μια πρώτη εικόνα της κατάστασής του από την αίσθηση στη αφή.  Ένα παχύ ,καλοζωισμένο καναρινάκι  ξεχωρίζει αμέσως, από ένα αδύνατο με πιθανά άσχημο παρελθόν. Ένα ελαφρύ φύσιγμα στην κοιλιά και στο στήθος θα μας αποκαλύψει την εικόνα του από άποψη λίπους , αλλά και  τα πιθανά προβλήματα στα έντερα στο συκώτι  και την χολή. Μια πιο προσεκτική ματιά θα μας δώσει την βεβαιότητα ότι είναι καθαρό από εξωπαράσιτα(ψείρα).  Αν μετά από αυτό τον έλεγχο φέρουμε το πουλί κοντα στο αυτί μας  θα έχουμε και μια σαφή αίσθηση για την ποιότητα της αναπνοής του. Ένα πιθανό «σφύριγμα» ή μια αίσθηση βρασίματος είναι αρνητικός παράγον για μια αγορά.
 
Αγοράζουμε πουλιά με δακτυλίδια κλειστού τύπου εξασφαλίζοντας  την γνώση της ηλικίας τους και όχι μόνον . Προσεκτικός έλεγχος στα κεράτινα μέρη. Τα πόδια πρέπει να είναι καθαρά χωρίς την εικόνα της πλάτης του φιδιού (φωλίδες). Να υπάρχουν όλα τα δάκτυλα και τα νύχια. Ο αντίχειρας να έχει την σωστή θέση και να πιάνει καλά στην πατήθρα. Η μύτη να έχει συμμετρικά τα δυό της σκέλη (πάνω – κάτω) . Να είναι καθαρή και να μην υπάρχει έλλειψη πτερώματος γύρο της.
Ελεγχος πτερώματος και μάτια . Προσοχή στην γενικότερη εικόνα. Πτέρωμα γεμάτο , πλούσιο, καθαρό , που να καλύπτει όλο το πουλί. Μεγάλη προσοχή για πιθανές ελλείψεις γύρο από τα μάτια και την μύτη. Υγρά μάτια με έλλειψη πτερώματος σημαίνουν σοβαρή ασθένεια . 

   Όταν ψάχνετε να αγοράσετε καναρίνια, ελέγξτε το πτηνό για συμπτώματα αρρώστιας όπως για παράδειγμα έλλειψη ενέργειας, να κάθεται στον πάτο του κελιού του, κλειστά μάτια ή φουσκωμένα φτερά. Αποφύγετε τα καναρίνια με τα παραπάνω χαρακτηριστικά και αυτά που μοιράζονται κελί. 

Η συμβουλή λοιπόν είναι , προσεκτικός έλεχγος των πουλιών, πρίν την αγορά. Αφού εξασφαλίσουμε ότι αυτό που έχουμε σαν αγοραστικό στόχο είναι ένα όμορφο, ζωηρό, με ολοκληρομένο πτέρωμα και καθαρά κεράτινα πουλάκι , που κατ’ επέκτασην σημαίνει και υγειές,  ΤΟΤΕ  και μόνον, ασχολούμαστε με την τιμή αγοράς του.

2 σχόλια :