Αναγνώστες

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Το καναρίνι μου είναι αρσενικό ή θηλυκό; ~ Διάκριση φύλου

                                                 

                   Διακριση φυλου καναρινιου

 Μόνο από την εμφάνιση δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε το φύλο στα καναρίνια. Κατά την περίοδο αναπαραγωγής όμως, μπορούμε από την συμπεριφορά, να διακρίνουμε εύκολα το φύλο. Τα αρσενικά είναι ιδιαίτερα "ομιλητικά" αυτή την εποχή και η κλοάκη μεγαλώνει και προεξέχει.



                                         Η Φωνή
  Το σύνηθες κριτήριο που χειριζόμασταν οι ερασιτέχνες μέχρι στιγμής ήταν το κριτήριο της φωνής. Αν κελαηδούσε περίτεχνα το καναρίνι τότε ήταν αρσενικό. Αν περιοριζόταν σε ένα απλό τιτίβισμα ή το γνωστό «τσίου» τότε ήταν θηλυκό. Για πολλούς αλάνθαστη λογική. Και όμως όχι! Τα ακόλουθα τρία βίντεο αποτυπώνουν το κελάηδημα ισάριθμων καναρινιών που έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ τους. 

Διάκριση φύλου καναρινιού στη φωλιά

Όσοι εκτρέφουν καναρίνια φωνής, ενδιαφέρονται να αναγνωρίσουν το φύλο των νέων πουλιών, όσο το δυνατόν συντομότερα, δεδομένου ότι η απομάκρυνση των νέων αρσενικών από τις αδελφές και τις μητέρες τους, επιτρέπει την καλύτερη ανάπτυξη του κελαηδίσματος.

Για αυτόν το λόγο, μερικοί εκτροφείς ωδικών καναρινιών, έχουν κάνει μια πολύ λεπτομερή μελέτη στοιχείων, για να είναι σε θέση να καθορίσουν το φύλο το συντομότερο δυνατόν. Στην πραγματικότητα, εάν αυτό μπορεί να γίνει πριν την εμφάνιση των πρώτων φτερών, είναι ακόμη καλύτερα.

Το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές μέθοδοι για την διάκριση φύλου, συνηγορούν στην σπουδαιότητα του πρόωρου διαχωρισμού των νεοσσών από τους γονείς τους. Οι ακόλουθοι, είναι δύο από τους τρόπους που χρησιμοποιώ, αλλά δεν μπορώ εγγυηθώ για την απόλυτη ακρίβειά τους:
  1. Βάλτε σε σειρά τους νεοσσούς που δεν έχουν βγάλει ακόμη φτερά, τοποθετώντας τους επάνω σε μια πετσέτα ή κάποια άλλη μη ολισθηρή επιφάνεια, και παρατηρήσετε τη συμπεριφορά τους. Όσα μικρά αρχίσουν ένα χοροπηδούν ή να τρέπονται σε φυγή, είναι αρσενικά και όσα παραμείνουν στάσιμα, ατάραχα, είναι θηλυκά.
  2. Καθώς θα περνάει ο χρόνος, οι νεοσσοί στους οποίους αναπτύσσεται περισσότερο το κεντρικό δάκτυλο από τα υπόλοιπα, είναι αρσενικοί και αυτοί των οποίων τα δάχτυλα είναι ίσα στο μέγεθος, είναι θηλυκοί.



Χαρακτηριστικά Ράτσας



Σε σταθεροποιημένες μεταλλάξεις καναρινιών μας δίνεται η δυνατότητα να ξεχωρίσουμε το φύλο από πολύ νωρίς παρατηρώντας συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που μεταβιβάζονται από τον πατέρα στους γιους και από την μητέρα στις κόρες. Συγκεκριμένα τα πουλιά με μωσαϊκό πτέρωμα (διμορφικά) έχουν διαφορετική κατανομή του λιποχρώματος ανάμεσα στα δύο φύλα. Είναι σχετικά σταθεροποιημένη μετάλλαξη και μας δίνει την δυνατότητα αν χρησιμοποιούμε στο ζευγάρωμα δύο τυπικούς ως προς τα πρότυπα της φυλής γεννήτορες να καθορίσουμε με επιτυχία τους αρσενικούς από τους θηλυκούς νεοσσούς.
Είναι αυτό αρκετό για να εφησυχάσουμε; Δυστυχώς όχι...με την χρήση της ευγονικής μερικοί εκτροφείς μπόρεσαν να αντιστρέψουν τα χαρακτηριστικά των μωσαϊκών ανάμεσα στα δυό φύλα. Για αυτό τον λόγο αναφερθήκαμε σε τυπικά δείγματα της φυλής.








  Αρσενικά Διμορφικά (Μωσαϊκά)



















Θηλυκά Διμορφικά (Μωσαϊκά)




1 σχόλιο :

  1. Γεια σας έχω ένα καναρίνι ειναι αρσενικό και δεν τραγουδάει και τοσο μήπως Είναι μικρό σε ηλικία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή